Po marcovom zatmení Slnka možno budeme v máji pozorovať jasnú kométu

08.03.2006 Poprad

Skalnaté pleso 8. marca (TASR) - Po marcovom zatmení Slnka by sme mali v máji sledovať návrat kométy s pomenovaním 73P/Schwassmann-Wachmann 3. Meno dostala p...
Skalnaté pleso 8. marca (TASR) - Po marcovom zatmení Slnka by sme mali v máji sledovať návrat kométy s pomenovaním 73P/Schwassmann-Wachmann 3. Meno dostala po dvojici astronómov z observatória v nemeckom Hamburgu, ktorí ju objavili 2. mája 1930. K Zemi sa vracia každých 5,4 roka.

\"Jej tohtoročný návrat bude výnimočný tým, že sa priblíži na vzdialenosť 11,5 milióna km. Prejde dokonca bližšie k Zemi než kométa C/1996 B2 (Hyakutake) na jar 1996, \" informoval TASR Marek Husarik z observatória na Skalnatom plese.
Podľa neho je kométa 73P/Schwassmann-Wachmann 3 zaujímavá nielen tesným preletom okolo Zeme, ale najmä štiepením svojho kometárneho jadra, čo môže významne ovplyvniť jej jasnosť.
\"Pravdepodobne najzaujímavejší bol jej návrat v roku 1995, kedy sa najskôr výrazne zjasnila a o niekoľko mesiacov astronómovia zaznamenali až tri jadrá. Tieto fragmenty boli pozorované do roku 1996 a potom niektoré z nich opäť v rokoch 2000 a 2001. \"Tohto roku máme šancu uvidieť známe fragmenty jadra, ale aj prípadnú novú fragmentáciu, \" priblížil výnimočnosť úkazu Husarik. Súčasne však pripomenul, že pri kométach nemožno vopred predpovedať jasnosť, osobitne nie u tých, ktoré sa rozpadávajú.
\"Možno však predpokladať, že kométu budeme môcť sledovať aj voľným okom z miest, kde nebudeme rušení svetlom, \" uviedol astronóm. Dodal, že pozorovateľná by mala byť od polovice apríla krátko po zotmení v Severnej korune. Najbližie k Zemi bude 12. mája a potom začne jej jasnosť pozvoľna klesať.
 

Vyberte región